Hírlevél

Média

Százhalombattai hírtükör

Önbecsülés nélkül nem lehet teljes az élet
2012-03-01 - Az önkormányzat támogatásának köszönhetően a szokásosnál jóval olcsóbban érhető el egy újfajta fejlesztő terápia a százhalombattai Polgárok Házában. A terapeuta, Jerkus Tibor Istvánné dr. Kovács Erika PhD saját fián tapasztalta meg a neurofeedback hatékonyságát. Az autista gyermeket nevelő édesanya 2007-ben alapítványt hozott létre a hazai terápiás ismeretek fejlesztése, a betegséggel együtt élő családok életminőségének javítása érdekében.
Az autizmus olyan állapot vagy másképpen fogyatékosság, amely eltérő fejlődéshez vezet. Számtalan megjelenési formája van. Minden autizmussal élő emberben közös azonban, hogy az alábbi három területen egész élete során nehézségekkel küzdhet: kommunikáció, társas kapcsolatok, viselkedés - olvasható a Delfinekkel Együtt az Autistákért (DEA) Alapítvány hivatalos honlapján.
 
A Százhalombattán élő Jerkusék kezdetben azt gondolták, különleges okos kisfiuk született, hiszen a néhány éves Tibor olyan emlékezőtehetséggel rendelkezett, amely képessé tette például a periódusos rendszer könnyed elsajátítására is. Betéve tudta a nagy festők nevét, azt azonban, hogy éhes vagy szomjas, nem volt képes kifejezni. Négy éves volt, amikor diagnosztizálták az autizmusát. Édesanyja csak később döbbent rá: sokszor kívánta terhesen, hogy ne hétköznapi gyermeke szülessen.
A szülők nem fogadták el, hogy tehetetlenek a betegséggel szemben. Mindent felkutattak, mindent megismertek és kipróbáltak. Ma is abban bíznak, hogy ha minden lehetőséget megragadnak a fejlesztésre, Tibor egyszer teljes életet élhet, társsal, munkával, befogadó közösséggel.
 
A DEA alapítványt is elsősorban azért hozták létre, mert úgy értesültek, a delfinterápiával áttörést lehet elérni az autizmussal élő gyerekek mentális, érzelmi fejlődésében. Erika ma úgy vélekedik, az autisták fejlesztése csak komplex módon valósulhat meg: a megfelelő képzés, a gluténmentes diéta és a különféle fejlesztések egymás hatását erősítik. Több mint egy éve új terápiás módszerrel, a neurofeedback-kel ismerkedett meg a család. Ennek lényege, hogy az EEG készülék működési elvére alapozva, számítógépes szoftverek segítségével normalizálnak bizonyos agyi hullámokat. Egyeseket lecsillapítanak, másokat felerősítenek, szükség szerint. A módszert nemcsak az autizmus kezelésére használják, hanem a hiperaktivitás és a figyelemzavar csökkentésére, szülési oxigénhiányos állapot következtében kialakuló rendellenességek, tic, dadogás, fülzúgás, alvászavar kezelésére, de például az élsportolóknál a teljesítmény fokozására is. Eredetileg a NASA fejlesztése, Magyarországon egy olyan pszichológusnő honosította meg, aki szintén autista gyermeket nevel.
 
A százhalombattai Jerkusék egy évig jártak neurofeedback kezelésekre, és azt tapasztalták, hogy Tibor állapota nagyon sokat javult. Az eredetileg francia-magyar szakon végzett, majd üzleti diplomát szerzett és szaknyelvkutatásból doktoráló Erika annyira fellelkesült, hogy elvégezte a neurofeedback terapeutaképzést, és úgy döntött, a jövőben maga is ezzel szeretne foglalkozni. A szükséges berendezéseket és szoftvereket az önkormányzattól és egyéb pályázatokon elnyert támogatásból, illetve az egyszázalékos adófelajánlásokból vette meg a DEA. A kezeléseket ezért biztosítják az itthon, illetve az unióban megszokott ár töredékéért.
 
Erika azt mondja, a kezelések úgy kondicionálják az agyat, ahogyan az izmainkat erősíti a súlyzózás. Miközben a páciens egy számára érdekes filmet vagy éppen animációs programot néz, figyelme lankadását szűkülő, kitartó koncentrációját táguló képernyővel bünteti, illetve jutalmazza a program. Tíz-húsz-harminc kezelés után maradandóan normalizálódik az adott agyi hullám amplitúdója.
A neurfeedback tréning alapja az agy plaszticitása, képlékenysége. Kutatások bizonyítják, hogy még a 70 év feletti emberek agyában is keletkeznek új neuronok, synapsysok, ha szükséges, a sérült agyterületek szerepét más területek veszik át. Ha az agyat tréningezzük, az segíti az új kapcsolatok kialakulását.
Jerkuséknál egyébként nemcsak az édesanya, Erika életét változtatta meg gyökeresen az első szülött fiú autizmusa. A férj, Tibor, aki korábban vállalkozóként dolgozott, jelenleg szociális asszisztensnek tanul, és a Szülők Fóruma Egyesületnél tölti gyakorlatát. Kisebbik fiuk négy éves, egészséges. Az eredetileg kisvárdai házaspár közel tíz éve költözött Százhalombattára. Támogató környezetet találtak a városban, amiért nagyon hálásak.
 
Erika szerint az érintett családoknak nemcsak a nehezebben elérhető terápiák igénybevételében kell segíteni, hiszen a sérült gyereket nevelő szülők rendkívüli terhet viselnek, nagyon érzékenyek. Olykor egy beszélgetés, néhány óra szabadidő is nagyon sokat jelent számukra. Emellett úgy véli, önbecsülés nélkül nem lehet teljes életet élni. A többségi társadalom azzal tehetné a legtöbbet a sérült emberekért, ha feladatot, munkát biztosítana számukra, ahogyan ezt például Franciaországban látta. Az ő feladatuk volt a tengerpart rendben tartása, amire nagyon büszkék voltak.
 
Az Autisták Országos Szövetsége nemrégen pályázatot írt ki, amelyben olyan szülőt keresnek, aki képviselné hazánkat az autisták európai szervezetében. Erika beadta a jelentkezését. Úgy gondolja, minden eszközt meg kell ragadnia, hogy változtasson a fia és a többi autista helyzetén.
.....

ActiveO2 - A 10 és fél éves autista Jerkus Tibor is leúszta az 500 métert

2012-08-17 

A 10 és fél éves autista Jerkus Tibor is leúszta a hétvégi 3. ActiveO2 Velencei Tóúszás és Túra Triatlon rendezvény 500 méteres távját édesapjával együtt.

A kisfiú szülei elmesélték, hogy Tibor több sport kipróbálása után találta meg a neki tetsző sportágat, az úszás vált az elsőszámú kedvencévé. Így érthető, hogy az olimpiai közvetítések idején legfőképp Gyurta és társainak versenyei kötötték le a figyelmét. Tibor - édesapja kíséretében - a hét minden napján, naponta kétszer jár úszni a százhalombattai városi uszodába.

A kisfiú számára súlyfeleslege és autizmusa miatt kétszeresen is fontos a sportolás. Az úszást négy évesen kezdte, persze szülei igen aktív támogatása mellett. Így édesapja lett a családban a sportfelelős, édesanyja a neuro-feedback (szellemi-lelki) fejlesztések és az étkezések 'főnöke'.

A Velencei Tóúszást Tibor nagyon élvezte, - a szél ellenére - alig akart kijönni a vízből, amin nem szabad meglepődni, hiszen álmai álma a 2024-es Paralimpiára kijutni.

.....

Figyelemzavaros gyerekek – A szülők maguk kerestek terápiát a neten

 

 

 

Honlap készítés